Diaspora

Vrei să te întorci acasă definitiv? Uite ce trebuie să faci

întoarcerea definitivă în România, ce trebuie să faci

Reîntoarcerea în România nu este ușor de luat, deoarece va trebui să părăsești țara care ți-a oferit un loc de muncă, un salariu decent și o viata relativ confortabilă. În contextul economic și medical pe care o traversează toate țările precum și dorul de familie, de prieteni, de rude, de toți cei apropiati (noi romanii suntem un popor sentimental, comunicativ, ce ne place să socializam,  sa ne petrecem sărbătorile cu întreaga familie), determină tot mai mulți  români să se întoarcă în țară. Aceasta decizie pe care o vei lua este una dificilă, dar corecta pentru spiritul și inima noastra româneasca, așa că dacă vrei ca procesul să fie unul cât mai simplu, uite ce trebuie să faci:

Aspecte legale

Dacă ai decis să te reintorci definitiv în România, va trebui să iei în considerare toate aspectele legale, printre care: 

· să te asiguri că ai documente de identitate românești în curs de valabilitate(cum ar fi buletinul sau pașaportul);

· să îti schimbi domiciliul: o poți face direct în Romania (pentru eliberarea actului de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate în România trebuie să te adresezi Direcției Locale de Evidență a Persoanelor din localitatea unde îti vei stabili domiciliul).

Stabilește-ți rezidența fiscală

Nu uita că aspectul fiscal e foarte important odată ce ai decis să îți schimbi rezidența. Dacă vii acasă rezidența fiscala va trebui stabilită în România,  în așa fel ca taxele și impozitele să ajungă în bugetul local (de care vei beneficia și tu prin serviciile asigurate de stat) și vei evita orice amenzi posibile dacă nu ai rezidența fiscală și ești în România de mai mult de 183 de zile (detalii puțin mai jos). Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a părăsi țara de adopție este să comunici la primăria de reședință faptul ca nu vei mai locui acolo (fiecare tara are propria sa procedura) și să controlezi că toate taxele și impozitele către primărie și stat au fost achitate (ex. taxa pe gunoi, impozitele pe salariu etc). Nu uita că va trebui sa închizi toate contractele de furnizare de servicii (lumina, gaz etc.).

Apoi, conform indicatiilor din ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice de la Anaf,  persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, au obligația completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”.

Toate informațiile privind documentele  justificative care trebuie anexate la chestionarul de mai sus pot fi găsite pe site-ul  Anaf (www.anaf.ro).

Totodată înainte de a  stabili rezidenta fiscale pot fi analizate nivelul taxelor locale din diferite localități.

Ai copiii? Ce faci pentru ei?

Dacă familia ta e compusă și din minori, eventual cu dublă cetățenie, va trebui sa obții certificatul de naștere românesc. În cazul minorului căruia nu i s-a eliberat primul act de identitate, amintim ca dovada identităţii se face cu certificatul de naştere însoţit de actul de identitate sau paşaportul unuia dintre părinţi.  Obținerea certificatului de naștere se poate face înainte de a părăsi țara de adopție prin intermediul consulatelor sau direct în țara la starea civilă din orașul de reședință. Dacă ai ales prima opțiune, minorul va trebui oricum înregistrat la starea civilă prin prezentarea noului certificat de naștere. Toate informațiile referitoare la documentele ce trebuie anexate  pentru obținerea acestui document pot fi găsite pe site-ul ambasadelor României la secțiunea servicii consulare.

Înscrierea copiilor la școală

Dacă familia ta e compusă și din minori, va trebui sa le cauți o scoala orientandu-te să fie cât mai aproape de casa și să aibă o bună reputație din punct de vedere școlar.  Trebuie să faci pasul acesta în timp, în perioada inscrierilor (de exemplu înscrierile pentru învățământul primar se pot face în perioada martie-iulie). 

Pentru înscrierea în sistemul educațional românesc este necesară echivalarea studiilor efectuate până în acel moment în străinătate. Până la finalizarea procedurii de echivalare, elevii sunt înscriși ca audienți, indiferent de momentul în care se solicită școlarizarea. Activitatea elevilor audienți se înregistrează în cataloage provizorii, toate mențiunile privind evaluările și frecvența urmând a fi trecute în cataloagele claselor după încheierea recunoașterii și a echivalării studiilor parcurse în străinătate. Alegerea nivelului clasei în care va fi înscris elevul ca audient se face de către o comisie formată din cadre didactice care predau la nivelul de studiu pentru care se solicită înscrierea, stabilită la nivelul unității de învățământ.

Dosarul de echivalare va trebui depus la unitatea de învățământ la care este înscris elevul ca audient sau la inspectoratul şcolar din județul în care se află unitatea de învățământ la care urmează să se continue studiile.

În cazul în care dosarul  nu este depus în termen de 30 de zile de la înscrierea elevului ca audient, acesta va fi înscris în clasa următoare ultimei clase absolvite în România sau în clasa stabilită de comisia instituită la nivelul unității de învățământ.

În schimb pentru înscrierea copiilor la gradinita  se va depune cererea direct pe site-ul Inspectoratelor școlare anexand o serie de documente. 

Ce faci după ce ajungi în țară?

Odată ajuns în România, în cazul în care ești posesorul unei mașini înmatriculate în străinătate și al unui permis de conducere eliberat în altă țară, va trebui să le schimbi. Pentru eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere, trebuie să te adresezi Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau serviciilor publice comunitare de pe raza judeţului unde iti vei stabili domiciliul si va trebui să faci o cerere pentru eliberarea permisului de conducere romanesc in locul celui eliberat de catre un alt stat. 

Pentru a înmatricula mașina în România mergi la Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (R.A.R.) pentru a prezenta documentele necesare. Să nu uiți că asigurarea de răspundere civilă (RCA) este obligatorie pentru a circula pe drumurile din România și că poți utiliza autovehiculul în România până la finalizarea procedurii de înmatriculare întrucat organele competente autorizează provizoriu circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadă ce nu va depăși 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Recomandări importante

Îți este clar tot ceea ce trebuie sa faci din punct de vedere legal? Atunci ești gata sa mergem mai departe cu informațiile absolut necesare pentru reintoarcerea acasa!

Caută-ți un loc de muncă

Primul pas ce trebuie făcut înainte de întoarcerea definitivă în țara ar fi  găsirea unui loc de muncă. Va trebui sa îți creezi un CV care sa conțină informațiile tale generale, studii și experiență de munca în străinătate și în țara, dacă ai muncit înainte de a pleca.  Apoi începe sa controlezi anunturile de pe platformele de recrutare ( www.ejobs.ro, www.hipo.ro etc) sau direct pe site-ul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Forței de Munca (AJOFM). Consilierii din cadrul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă din localitatea unde ai domiciliul sau reşedinţa îți pot oferi informaţii cu privire la locurile de muncă vacante. În vederea informării prealabile poți utiliza datele de contact ale agențiilor pentru ocuparea forței de muncă http://www.anofm.ro/site-uri-ajofm.

Dacă ai reușit sa găsești un loc de munca atractiv și dacă condițiile de salarizare și alte beneficii sunt acceptate, atunci se perfectează înțelegerea.

Pentru găsirea unui loc de munca corespunzator se poate apela pentru informații și la rude și cunoștințe.

Ce faci cu studiile făcute în străinătate?

Nu uita că poti să îți echivalezi studiile făcute în străinătate. Daca intenționezi să îți continui studiile sau să îți echivalezi diplomele pe care le-ai obţinut în străinătate, va trebui să te adresezi Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, aflat în subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

De asemenea, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor este instituția responsabilă pentru echivalarea diplomelor în vederea accesului pe piața forței de muncă din România.

Ce faci cu locuința?

Găsirea unei locuințe este un aspect fundamental. În cazul cand nu deții una din țară,  soluția unei chirii poate fi optimă și atunci când dorești să te stabilești în alta localitate decât cea de origine. O mulțime de platforme de vanzare/închiriere cum ar fi www.olx.ro, www.imobiliare.ro  pot fi consultate pentru a găsi soluția cea mai buna.

Cum îți aduci lucrurile acasă?

Dacă ai reușit sa gasesti în prealabil locuința în care te vei muta, acum poți să te gândesti și cum îți poți aduce bunurile achizitionate din străinătate. Căuta o firma de transport (de preferat românească) și în funcție de volumul lucrărilor se va alege un tir sau o camionetă. Toate aceste lucruri trebuie bine împachetate și ambalate ca să nu se se deterioreze în timpul transportului. Pentru reducerea cheltuielilor, poți căuta un mijloc de transport care nu are încărcătura la întoarcerea în România și care are spațiu pentru lucrurile tale. În acest caz va trebui să te ocupi personal de ambalarea și încărcarea bunurilor din autovehicul. Dacă dispui de un buget mai mare, poți contacta o firma specializata care se va ocupă personal de la ambalarea tuturor obiectelor pana la înmânarea lor într-o stare perfectă. Pro Tip: Grupurile de Facebook te pot conecta cu oameni care fac aceste activități.

Servicii de sănătate

Nu uita de un alt aspect foarte important: accesul la serviciul sanitar. Persoanele asigurate la CNAS beneficiază de un pachet de bază, care cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătății, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și alte servicii, menționate pe site-ul institutiei (www.cnas.ro). Asigurații sunt persoanele care contribuie la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, printr-o contribuție de 6,5% din venitul brut, la care se adaugă contribuția angajatorului de 7% din fondul de salarii, în cazul în care ești salariat. Până obții calitatea de asigurat, poți beneficia de un pachet minimal care cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială și servicii de prevenție. Pentru situațiile de urgență vă puteți prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fără nici un fel de trimitere și fără nici un alt document. Puteți afla mai multe despre drepturile și obligațiile pe care le aveți ca asigurat la adresa http://www.cnas.ro/page/drepturile-si-obligatiile-asiguratilor.html

Vezi dacă există fonduri europene active pentru Diaspora

Un alt aspect important de care ai putea tine cont înainte de a veni în țara este să verifici dacă localitatea sau județul respectiv are în derulare un program de sprijin financiar pentru Diaspora. În caz ca exista acest program el poate fi o buna oportunitate pentru demararea unei afaceri de succes. Poți găsi informații despre fonduri pe repatriot.ro sau poți suna la primăria din localitatea ta

În încheiere, sperăm ca toate informațiile și sfaturile noastre îți vor fi de folos la întoarcerea în țara și vei reuși sa iti reclădești și aici o viata frumoasa și plina de bucurii.

Mult succes!